وبلاگ یوکا

تصویر روز ناسا: سحابی شکارچی در نور مرئی و فروسرخ؛ اعجاب رنگ‌ها

تصویر روز ناسا: سحابی شکارچی در نور مرئی و فروسرخ؛ اعجاب رنگ‌ها

سحابی بزرگ شکارچی یا سحابی جبار با نام رسمی M42 از رنگارنگ‌ترین و پویاترین نواحی ستاره‌زا در کهکشان راه شیری است. این سحابی در آسمان شب حتی با چشم غیرمسلح نیز به‌صورت لکه‌ای مه‌آلود در صورت فلکی شکارچی دیده می‌شود اما در تصاویر با نوردهی طولانی و چند طول موجی،…

- اندازه متن +

سحابی بزرگ شکارچی یا سحابی جبار با نام رسمی M42 از رنگارنگ‌ترین و پویاترین نواحی ستاره‌زا در کهکشان راه شیری است. این سحابی در آسمان شب حتی با چشم غیرمسلح نیز به‌صورت لکه‌ای مه‌آلود در صورت فلکی شکارچی دیده می‌شود اما در تصاویر با نوردهی طولانی و چند طول موجی، مانند تصویر روز ناسا، چهره‌ای بسیار متفاوت و شگفت‌انگیز از آن نمایان می‌شود: منطقه‌ای پرتکاپو با ستارگان جوان، گازهای داغ و رگه‌هایی از غبار تیره میان‌ستاره‌ای.

// Wait for the DOM content to be fully loaded
document.addEventListener(“DOMContentLoaded”, function() {
var targetElement = document.getElementById(“digiad-9f021ca8ceb210361b673c009a749407”);
var observer = new MutationObserver(function(mutationsList) {

// Check each mutation in the list
for(var mutation of mutationsList) {
if (mutation.type === ‘childList’) {
if (mutation.addedNodes.length > 0) {
targetElement.style.minHeight = “152px”;
}
}
}
});
var config = { childList: true };
observer.observe(targetElement, config);
});

در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟

این تصویر ترکیبی از داده‌های نور مرئی در ۳ رنگ اصلی و داده‌های طول موج فروسرخ از ۴ فیلتر مختلف است که با تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا جمع‌آوری شده‌اند. رصد در طول موج فروسرخ امکان نفوذ به اعماق غبارهای متراکم و مشاهده ساختارهای پنهان را فراهم می‌کند؛ ازجمله ستارگان نوزاد، قرص‌های پیش‌ستاره‌ای و جریان‌های گازی ناشی از فعالیت‌های ستاره‌زایی.

سحابی بزرگ شکارچی یا سحابی جبار با نام رسمی M42

در قلب سحابی شکارچی، ۴ ستاره داغ و درخشان با نام «ذوزنقه» (Trapezium) قرار دارند که عامل اصلی تابش پرانرژی و یونیزه‌کردن گازهای اطراف هستند. این تابش پرقدرت باعث درخشش گازهای اطراف و شکل‌گیری ساختارهای رشته‌ای می‌شود که بسیاری از آنها در واقع جبهه‌ موج‌های ضربه‌ای هستند. در این ساختارهای رشته‌ای، مواد پرانرژی با گازهای کندتر درحال حرکت برخورد کرده و امواج ضربه ایجاد می‌کنند.

M42 با وسعت حدود ۴۰ سال نوری، در فاصله تقریبی ۱۵۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد. این سحابی در همان بازوی مارپیچی راه شیری قرار گرفته که خورشید نیز در آن قرار دارد؛ بازوی شکارچی.

این منطقه آزمایشگاهی طبیعی برای مطالعه فرایندهای پیچیده تولد ستارگان، تشکیل سیارات و تعامل بین گاز و غبارهای میان‌ستاره‌ای محسوب می‌شود.

منبع: جمع اوری خودکار از وبسایت دیجیاتو

درباره نویسنده

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *